Deurnestraat 22 6843PR Arnhem
+31627072452
info@eindeloosbewustzijn.nl

Yoga particulier

Yoga Nijmegen

Op woensdag geef ik les bij Bhalu in de Bloemerstraat 95 in Nijmegen.
In de ochtend twee basic Astangha lessen, van 8:45 - 9:45 en van 10:00 - 11:00 uur.
In de avond van 18:15  - 19:15 ook een basic Astangha les en van 19:30 - 20:30 een Vinyasa les waarvan het thema iedere week veranderd.

De Ashtanga lessen kenmerken zich door een vaste sequence van houdingen, welke je op een gegeven moment in je systeem hebt, waardoor je minder in je hoofd zit en je helemaal kunt opgaan in de ervaring van flow.

Wil je een keer ervaren wat het is? Via de website van Bhalu kan je je yoga mat reserveren.

 

 

Op donderdagavond van 18:30 -19:30 uur en op vrijdagochtend van 10:15 - 11:15 uur geef ik een Ashtanga Vinyasa Yoga les bij Waalsport in Nijmegen Noord op de Oude Groenestraat 6a.

Als je al lid bent van Waalsport kun je je mat via de online workout-agenda reserveren.
Voor een proefles kun je een mailtje sturen, of bellen met Waalsport: 0481-483930.

 

 

Yoga Elst


Vanaf 14 maart geef ik op donderdagavond van 20:45 tot 21:45 een basic Asthanga Yogales bij yoga centrum Maisha, op de Vlassee 4 in Elst.

Een eerste gratis proefles kun je aanvragen via het formulier op de website van Maisha

 

 

Prive Yoga les

Privé les is ook mogelijk. Mocht je om wat voor een reden dan ook niet meteen in een groep mee te doen, of wil je juist mijn volledige aandacht om je houdingen te verdiepen, neem dan contact met me op via de mail, WhatsApp of bel me op 06-27072452.
Ik heb toegang tot verschillende locaties, maar ik kan de privéles ook prima geven bij jou thuis in de huiskamer.

 

Voel je vrij om contact met me op te nemen voor meer informatie.

 

 

Ashtanga Vinyasa Yoga

Ashtanga Yoga is een zeer dynamische yoga stijl. Het wordt gezien als een van de meest uitdagende vorm van yoga.  Je wordt bij Ashtanga Yoga fysiek en mentaal uitgedaagd je grenzen te verkennen.

De serie bestaat uit staande houdingen, gevolgd door een serie zittende houdingen. Je beweegt op het ritme van de adem in houdingen die in elkaar overvloeien. Tussen de zittende houdingen zit een z.g.n. Vinyasa. De Vinyasa zorgt ervoor dat je warm blijft en zorgt tevens dat de vorige houding  wordt geneutraliseerd. Je blijft ongeveer 5 ademhalingen in iedere houding. Aan het einde van de serie is er in Savasana ruime tijd voor ontspanning en navoelen.

Doordat er gebruik wordt gemaakt van de Ujjayi ademhaling tijdens de vrij intense houdingen kun je er behoorlijk van gaan zweten. Dat zweten heeft een reinigend effect. Het is daarom aanbevolen om voor en na de les voldoende (water) te drinken.

Deze yogavorm zorgt ervoor dat je op fysiek vlak spierkracht ontwikkeld en je flexibiliteit toeneemt.  Op mentaal vlak zorgt het voor verbeterde concentratie en focus. Het is meditatie in beweging. Door de vaste volgorde van opeenvolgende houdingen is het makkelijker om minder in je hoofd en meer in je lijf aanwezig te zijn, waardoor je je bewuster wordt van je mentale en lichamelijke bewustzijn.

 

Wat houdt Yoga precies in?

Yoga betekent verbinding. Verbinding tussen lichaam en geest.
Die verbinding die is bij de moderne mens vaak niet optimaal. We leven meer in ons hoofd dan in ons lichaam. D.m.v. yoga kunnen we die balans herstellen. Yoga gaat verder dan alleen maar bewegen van de ene houding naar de andere houding.

Al duizenden jaren wordt Yoga beoefend. Traditioneel was het mondeling onderricht dat van meester op leerling werd doorgegeven. 2200 jaar geleden werden de geschriften op papier vastgelegd. Deze geschriften worden de Yogasoetra’sgenoemd. Volgens de traditie zijn ze gecomponeerd door de Indiase geleerde en filosoof Patanjali.

Uit deze Soetra’s blijkt al snel dat het bewegen van de ene houding (Asana) naar de andere maar een klein aspect is van de hele yoga filosofie. De Yogasoetra’s bieden je een pad aan dat je bevrijdt van lijden en je juist leidt naar een staat van gelukzaligheid, van heelheid.

Yoga gaat vooral ook over bewustwording. Bewustwording van je fysieke, mentale, emotionele en spirituele lagen. En Yoga gaat ook over ontspanning. Na inspanning komt ontspanning. Iedere yoga les wordt afgesloten met diepe ontspanning.

Op de yoga mat beoefenen we de Asana’s (de houdingen) die ons lichaam en geest weer in evenwicht brengen. De houdingen zorgen ervoor dat onze organen, gewrichten, klieren, bloedvaten, zenuwstelsel, etc beter gaan functioneren.

Yogahoudingen worden uitgevoerd met een gecontroleerde ademhaling, deze combinatie zorgt ervoor dat ons zenuwstelsel in balans komt, meer ontspant, waardoor het lichaam wordt opgeladen en beter hersteld.

Het gevolg is dat je je lichamelijk fitter voelt, maar dat je ook emotioneel en mentaal meer in balans komt.

Yoga is in wezen meditatie in beweging.

Je traint niet alleen je fysieke lichaam maar ook je aandacht. Door je aandacht te richten op je lichaam en ademhaling kom je in het hier en nu (uit je gedachtewereld). Daardoor ervaar je al meer innerlijke rust.

Vanuit dit hier en nu observeren gedurende de hele les wat er in het lichaam en geest afspeelt. Ons innerlijke bewustzijn neemt hierdoor toe, we gaan lichamelijke gewaarwordingen eerder opmerken, maar ook wat er zich in onze gedachtewereld afspeelt, waardoor we meer inzicht krijgen in de wisselwerking tussen denken en voelen. Door de toename van ons (lichamelijke) bewustzijn zijn we eerder in staat signalen van stress en vermoeidheid te herkennen.